Jawatankuasa Khas perkasa Mahkamah Syariah terbuka terima pandangan mana-mana parti politik

Jawatankuasa Khas perkasa Mahkamah Syariah terbuka terima pandangan mana-mana parti politik

BUKIT MERTAJAM,. Jawatankuasa Khas Mengkaji Kompetensi Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk Menggubal Undang-Undang Islam, terbuka untuk berbincang dengan semua pihak, termasuk mana-mana parti politik, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata jawatankuasa itu akan meneliti semua pandangan sebelum dibawa ke peringkat seterusnya.

“Semalam Tun Zaki (Bekas Ketua Hakim Negara Tun Zaki Tun Azmi) dah bagi taklimat awal, depan Sultan Selangor (Sultan Sharafuddin Idris Shah), dalam mesyuarat saya sudah setuju jawatankuasa ini bersidang, jumpalah siapapun bagi pandangan, baik dengan semua negeri, semua parti mana pun, bincanglah, ambil sikap terbuka dengan pandangan mereka,” katanya ketika berucap sebelum merasmikan Masjid Jamek Tengah Berapit di sini hari ini.

Beliau berkata adalah lebih baik pihak-pihak tertentu yang mengecam dan mencerca kononnya kerajaan tidak mempertahankan Mahkamah Syariah, menyertai perbincangan yang diadakan jawatankuasa ini, berbanding terus menjadikan isu pembatalan beberapa kesalahan Enakmen Kanun Syariah Jenayah Kelantan baru-baru ini sebagai polemik politik.

“Bila kita dah capai persetujuan, kita bawa kepada jemaah menteri, kita persembahkan kepada Majlis Raja-Raja, bila diperkenan, kita gubal di Parlimen, minta rakan-rakan Melayu (Ahli Parlimen beragama Islam) sokong, kita pinda dan kita perbaikilah mutu Mahkamah Syariah, itu caranya,” katanya.

Perdana Menteri berkata tanggungjawab memperkasakan bidang kuasa Mahkamah Syariah melalui jawatankuasa ini bukan hanya melibatkan negeri-negeri sahaja, malah di semua peringkat.

“Bagi kita ruang untuk baiki, janganlah kita gaduh tentang isu ini, kata Anwar ini tak peduli, sekular, dan sebagainya,” katanya pada majlis itu yang turut dihadiri Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

Disember lepas, Tun Zaki dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Khas Mengkaji Kompetensi Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk Menggubal Undang-undang Islam (Jawatankuasa Khas) yang turut dianggotai 10 individu lain.

Semalam Anwar berkata kerajaan Persekutuan menyambut baik titah Sultan Sharafuddin yang juga Pengerusi Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI), yang mahu semua pihak menghormati keputusan Mahkamah Persekutuan dan kedudukan Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang utama negara.- BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This