Pengecualian untuk ambil pekerja asing hanya selepas pandemik dikawal – KPPK

Pengecualian untuk ambil pekerja asing hanya selepas pandemik dikawal – KPPK

KULAI,. Pengecualian terhadap pembekuan pengambilan pekerja asing bagi sektor perladangan dan komoditi hanya akan dibuat selepas kerajaan berjaya mengawal situasi semasa pandemik COVID-19 di kedua-dua sektor itu.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata ini berikutan pada masa ini kerajaan masih berusaha untuk memastikan pengusaha ladang menyediakan penginapan yang kondusif kepada pekerjanya bagi mematuhi prosedur operasi standard (SOP) COVID-19.

Menurutnya kerajaan sedang menggerakkan kempen agar pemain dalam sektor perladangan seperti pengusaha ladang sawit, getah dan perkayuan, melaksanakan SOP yang ketat bagi memastikan tiada penularan berlaku dalam sektor berkenaan.

“Kalau ia berjaya dilaksanakan, mungkin kerajaan boleh pertimbang untuk laksanakan pengecualian,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas melawat tapak projek rintis ladang lada di Felda Inas Utara, di sini hari ini.

Beliaiu berkata demikian sebagai mengulas permohonan beberapa pengusaha industri terutama di sekotor perladangan yang mahukan pengecualian daripada pembekuan tenaga kerja asing.

Mohd Khairuddin berkata pembekuan pengambilan itu dilakukan sebagai menjaga kesejahteraan rakyat ketika berhadapan pandemik COVID-19.

Beliau berkata bagi memenuhi keperluan tenaga kerja yang diperlukan sektor berkenaan, kerajaan sedang melaksanakan beberapa inisiatif termasuk menyediakan dana berjumlah RM36 juta untuk diberi kepada syarikat dalam sektor getah yang berjaya menggantikan tenaga kerja asing dengan warga tempatan.

“Menerusi inisiatif ini, kerajaan memperuntukkan RM600 sebulan bagi seorang pekerja selama tempoh enam bulan. Selain itu, program ‘rekalibrasi’ (pemutihan) yang bertujuan mengambil pendatang tanpa izin bagi mengisi kekosongan yang diperlukan dalam sektor tertentu juga sedang dalam peringkat rundingan,” katanya.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This