Petronas akan terus pertahan kedudukannya dalam isu tuntutan waris kumpulan Sulu

Petronas akan terus pertahan kedudukannya dalam isu tuntutan waris kumpulan Sulu

KUALA LUMPUR,. Petroliam Nasional Bhd (Petronas) semalam menegaskan bahawa tuntutan oleh waris kumpulan Sulu terhadap dua anak syarikatnya di Luxembourg (Luxcos) sebagai tidak berasas dan akan terus mempertahankan kedudukannya di sisi undang-undang.

“Kesemua usaha kini menumpukan kepada Prosiding Pengesahan yang mana mahkamah akan menentukan merit tuntutan dan Luxcos mempunyai hak untuk pembelaan,” kata syarikat minyak dan gas negara itu dalam satu kenyataan semalam.

Kenyataan itu merujuk kepada laporan media mengenai tindakan Mahkamah Luxembourg mengeluarkan perintah sitaan baharu ke atas dua anak syarikat Petronas itu pada minggu ini.

Laporan agensi berita Reuters bertarikh 16 Feb dengan tajuk ‘Petronas units in Luxembourg seized again in US$15 billion arbitration dispute,’ yang menyatakan bahawa bailif mahkamah Luxembourg mengeluarkan perintah sitaan baharu bagi unit terbabit, minggu ini.

Ini susulan tuntutan daripada waris Kumpulan Sulu yang yang memohon untuk menguatkuasakan anugerah US$15 bilion mereka peroleh terhadap Malaysia, demikian menurut peguam waris terbabit serta dokumen mahkamah yang dilihat oleh Reuters.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This