‘BN menang PRK, UMNO-Pas jadi jurucakap kaum Melayu’

‘BN menang PRK, UMNO-Pas jadi jurucakap kaum Melayu’

PONTIAN,. Barisan Nasional (BN) memberi jaminan gabungan UMNO-Pas bakal menjadi jurucakap sebenar kaum Melayu bagi memperjuangkan kepentingan dan hak istimewa kaum itu berbanding parti Melayu dalam Pakatan Harapan (PH) sekiranya menang pilihan raya kecil (PRK) Tanjung Piai kelak.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, UMNO dan Pas berjanji tidak akan menjadi seperti Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam PH yang diibaratkan seperti ‘hidup segan, mati tidak mahu’ dalam menyuarakan kepentingan kaum Melayu.

Beliau turut mengambil contoh ketiadaan pemimpin dan penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyertai kem penyokong calon PH dari Bersatu, Karmaine Sardini sewaktu hari penamaan calon semalam sebagai bukti parti serpihan UMNO itu kini bersendirian.

“Lihat apabila perarakan penyokong BN pada hari penamaan calon semalam, semua kaum ada… tetapi kem PH, seorang pemimpin PKR pun tiada.

“Mungkin mereka boikot calon Bersatu (sebab konflik peralihan jawatan Perdana Menteri). Parti PKR memang tiada. Dan senario ini menunjukkan Bersatu bersendirian, seolah-olah ‘hidup segan mati tidak mahu’.

“Sebab itu kita beri jaminan, kalau BN menang, UMNO-Pas akan jadi jurucakap sebenar yang lantang untuk perjuangan kepentingan orang Melayu, bukan Bersatu,” katanya sewaktu menyampaikan ceramah kelompok di pusat daerah mengundi (PDM) Bandar Pekan Nenas Tengah di sini pada Ahad.

Dalam perkembangan lain, Mohamed Khaled menegaskan pemilihan calon MCA pada PRK Tanjung Piai perlu dibuktikan parti itu untuk mendapatkan kembali sokongan kaum Cina di samping menyampaikan agenda Muafakat Nasional kepada masyarakat bukan Islam.

Selain itu, beliau menegaskan sepanjang pentadbiran kerajaan BN, BN tidak pernah ekstrem dalam melaksanakan dasar, berbeza dengan PH memperjuangkan konsep kesamarataan sehingga tidak menghormati sejarah dan struktur sosial negara.

“Sebab itu, PRK kali ini memberi mesej kepada rakyat bahawa agenda Muafakat Nasional hendak mengembalikan hak istimewa orang Melayu dan negara Islam sebagai teras, tetapi tidak mengenepikan hak bukan Islam.

“Kepada pengundi Parlimen Tanjung Piai, jika anda merasakan kerajaan PH tidak ‘perform’ selepas PRU14 (Pilihan Raya Umum Ke-14), suarakan protes dengan beri undi kepada BN,” katanya.

CATEGORIES
TAGS
Share This