“Bosan Dengan Alasan”, Penduduk Kampung Ranggu Minta Campur Tangan Ketua Menteri Sabah

“Bosan Dengan Alasan”, Penduduk Kampung Ranggu Minta Campur Tangan Ketua Menteri Sabah

SABAH,. Bosan dengan alasan dan penjelasan yang diberikan, penduduk di kawasan Dun Balung Tawau hari ini turun menunjukkan protes dengan menampal plakad di tapak projek Pembinaan Jambatan Konkrit Ranggu yang terbengkalai.

Penduduk kampung kesal apabila projek pembinaan jambatan di laluan utama itu tidak menunjukkan sebarang kemajuan setelah jambatan asal dirobohkan pada 25 November 2019. Ketika ini, penduduk terpaksa menggunakan jalan sempit dengan lencongan yang berbahaya sebagai jalan alternatif.


Merasakan aduan mereka seperti tidak diendahkan, penduduk akhirnya mengambil jalan menyebarkan masalah tersebut di media sosial.

Akhirnya, ADUN N55 Balung, YB Datuk Osman Jamal mengambil inisiatif mengadakan Program Soal Jawab Bersama Pemimpin pada 9 Februari 2020 untuk menjelaskan situasi semasa mengenai projek tersebut.

Walaubagaimanapun, menurut Herman Banddu yang menghadiri perjumpaan tersebut, janji untuk kontraktor memulakan kerja pada 11 Februari 2020 langsung tidak ditepati apabila tiada sebarang kerja dilakukan selepas tarikh tersebut sehingga ke hari ini.

Rata-rata penduduk Balung yang terkesan merasakan wakil rakyat mereka gagal menyelesaikan masalah tersebut dan berharap agar Ketua Menteri Sabah, YAB Datuk Seri Panglima Shafie Apdal campur tangan dan mempercepatkan pembinaan projek itu.

Jambatan Ranggu itu merupakan laluan utama kepada kira-kira 5000 penduduk yang tinggal di beberapa buah taman perumahan dan kampung di kawasan tersebut.

– Sabah Info

CATEGORIES
TAGS
Share This