MIDA akan tubuh PACU, mudahkan proses kelulusan – Mohamed Azmin

MIDA akan tubuh PACU, mudahkan proses kelulusan – Mohamed Azmin

KUALA LUMPUR,. Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) akan menubuhkan satu unit baharu – Project Acceleration and Coordination Unit (PACU) yang akan memudahkan proses kelulusan dan mempercepatkan pelaksanaan projek-projek pengilangan.

Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata proses kelulusan lesen pengilang untuk industri tidak sensitif juga akan disingkatkan kepada dua hari bekerja sahaja.

Katanya kementerian yakin skim insentif cukai dan pelaburan yang diperkenalkan dalam Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) dapat meningkatkan pelaburan domestik dan asing selain menarik syarikat multinasional untuk memindahkan operasi mereka ke Malaysia.

“Skim insentif cukai dijangka akan menarik lebih banyak pelaburan dan mencipta peluang pekerjaan baharu yang berteknologi tinggi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam mengumumkan 40 inisiatif di bawah PENJANA bernilai RM35 bilion yang sebahagian besarnya disasarkan bagi jaminan pekerjaan termasuk yang berada dalam ekonomi gig, meningkatkan kemahiran semula dan membantu aliran tunai perniagaan.

Menyambut baik pelaksanaan PENJANA, Mohamed Azmin berkata pakej tersebut adalah bukti iltizam kerajaan untuk merencanakan agenda negara ke arah pemulihan ekonomi yang pantas.

“PENJANA adalah pemudahcara untuk memakmurkan rakyat, merancakkan aktiviti perniagaan dan menjana kemampanan ekonomi,” katanya.

Beliau berkata kementerian yakin dengan adanya pelan pemulihan terbaharu ini bersama dengan kelonggaran kawalan pergerakan akan memberikan anjakan bagi memacu dan menyuburkan semula ekonomi negara sekali gus menjamin pemulihan ekonomi yang menyeluruh.

Katanya pelanjutan tempoh tiga bulan bagi Program Subsidi Upah dengan peruntukan RM5 bilion akan dapat menjamin perlindungan pekerjaan rakyat Malaysia.

“Pengenalan subsidi upah menerusi pakej rangsangan terdahulu telah diterima baik oleh pekerja dan majikan serta telah menyelamatkan lebih 2.2 juta pekerjaan.

“Kini dengan pembukaan hampir kesemua industri dan lebih 12 juta pekerja telah kembali bekerja semula, pelanjutan program ini diyakini akan terus memberi bantuan kepada pekerja,” katanya.

Dalam pada itu, katanya pengenalan insentif antara RM600 dan RM1,000 kepada majikan yang menawarkan peluang pekerjaan kepada penganggur dan pelatih industri, kerajaan dapat memastikan manfaat yang disediakan akan dapat dinikmati oleh setiap lapisan masyarakat.

Mohamed Azmin berkata kementerian melihat inisiatif pelepasan cukai untuk pembelian perkakasan ICT dapat mendorong sektor swasta untuk kekal produktif dan anjal, walaupun bekerja dari rumah.

“Ini seterusnya akan meningkatkan penggunaan teknologi dalam proses kerja, dan seterusnya mencapai hasrat kerajaan untuk membudayakan pendigitalan dalam komuniti perniagaan amnya, dan ekonomi secara menyeluruh,” katanya.

Katanya PENJANA turut menawarkan pelbagai kelebihan sebagai pemangkin ekonomi utama negara, termasuklah PKS, syarikat peringkat pertengahan (MTC), Perusahaan Sosial dan Start-Up.

“Langkah ini akan menyuntik dinamisma baharu dalam sektor PKS yang merupakan pencipta pekerjaan terbanyak dalam ekonomi,” katanya.

Beliau juga melihat peruntukan RM100 juta bagi Teknologi dan Inovasi Sandbox Nasional dapat menjadi pemangkin kepada pertumbuhan pesat start-up di Malaysia.

Katanya bantuan kewangan khas berjumlah RM500 juta yang disalurkan kepada Perbadanan Usahawan Nasional Bhd (PUNB) dan Majlis Amanah Rakyat amat bertepatan untuk mengukuhkan penglibatan Bumiputera dan memastikan kemampanan perniagaan dan keusahawanan.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This