PETRONAS diumum sebagai syarikat terbaik untuk bekerja di Malaysia bagi tahun kedua berturut-turut

PETRONAS diumum sebagai syarikat terbaik untuk bekerja di Malaysia bagi tahun kedua berturut-turut

KUALA LUMPUR,. PETRONAS terus menjadi syarikat terbaik dari tahun lepas dalam senarai Syarikat Terbaik LinkedIn 2022 di Malaysia, merupakan kedudukan tahunan yang kedua daripada 15 tempat kerja terbaik untuk mengembangkan kerjaya.

Ini diikuti oleh Maybank, Bosch, Permodalan Nasional Bhd (TNB) dan B. Braun Group.

Dalam kenyataan, LinkedIn berkata syarikat minyak dan gas negara yang bersepadu sepenuhnya itu, komited untuk meningkatkan kemahiran pekerjanya supaya dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran perniagaan yang berubah dengan cepat.

Katanya daripada tujuh syarikat tempatan yang disenaraikan pada 2022, tiga adalah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan satu syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC).

Ia adalah Petronas, Maybank, PNB dan TNB (nombor 11).

“Entiti kerajaan ini merupakan antara majikan terbesar di negara ini dan terus mengambil pekerja dari peringkat permulaan hingga ke jawatan kanan, selain menawarkan peluang latihan dan program pelatih,” katanya.

Menawarkan senario kerja yang fleksibel, Maybank memperkenalkan persekitaran kerja hibrid yang membolehkan pekerja mempunyai akses ke ‘hot-desking’ dan bilik mesyuarat manakala PNB memulakan aturan kerja fleksibel yang baharu, membolehkan 1,750 pekerja bekerja dari rumah semasa pandemik.

Katanya melalui inisiatif global 4Diversity, B. Braun Group memberi tumpuan kepada meningkatkan kesedaran dan peluang untuk kemajuan kerjaya yang sama rata.

Syarikat itu melaburkan sumber untuk menambah jumlah pengurus wanita untuk mencerminkan mempunyai wakil yang sama di semua peringkat pengurusan.

Sementara itu, Bosch mempunyai reputasi untuk persekitaran kerja yang seimbang yang mengamalkan kepelbagaian dan keterangkuman.

“Dalam kita terus menghadapi realiti yang mencabar di dunia hari ini, penglibatan dan sokongan pekerja kini lebih penting berbanding sebelum ini.

“Senarai Syarikat Terbaik kami meraikan syarikat yang melabur dalam pertumbuhan dan kesejahteraan sumber yang paling penting di tempat kerja – pekerja.

“Dengan program dan inisiatif yang khusus untuk menyokong perkembangan kerjaya dan keperluan yang semakin meningkat untuk keseimbangan kerja-kehidupan, syarikat-syarikat ini menerajui tanggungjawab untuk kejayaan jangka panjang dalam tenaga kerja,” kata Editor Pengurusan Kanan LinkedIn News Satoshi Ebitani.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This