SC ambil tindakan terhadap Huobi Global, CEO kendali DAX tanpa pendaftaran

SC ambil tindakan terhadap Huobi Global, CEO kendali DAX tanpa pendaftaran

KUALA LUMPUR,. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengambil tindakan terhadap Huobi Global Ltd (Huobi) dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Leon Li kerana mengendalikan pertukaran aset digital (DAX) di Malaysia tanpa pendaftaran.

Dalam satu kenyataan hari ini, SC berkata ia telah mengarahkan Huobi untuk menghentikan operasinya di negara ini, termasuk menghentikan pengoperasian laman web dan aplikasi mudah alih dalam platform seperti Apple Store, Google Play dan mana-mana platform aplikasi digital lain.

“Huobi juga telah diarahkan untuk menghentikan pengedaran, penerbitan atau penghantaran sebarang iklan, sama ada dalam e-mel atau di platform media sosial, kepada pelabur Malaysia,” katanya sambil menambah Leon Li sebagai CEO juga telah diperintahkan secara khusus untuk memastikan arahan di atas dilaksanakan.

Keputusan ini dibuat selepas terdapat kebimbangan mengenai pematuhan platform tersebut terhadap keperluan kawal selia tempatan dan dalam usaha melindungi kepentingan pelabur.

“SC memandang serius pelanggaran ini, kerana mengendalikan DAX tanpa didaftarkan dengan SC sebagai Pengendali Pasaran Diiktiraf (RMO) adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 7(1) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

“SC menggesa pelabur Malaysia yang telah menggunakan Huobi untuk segera menghentikan dagangan melalui platformnya, menarik balik semua pelaburan mereka, dan menutup akaun mereka,” katanya.

Pelabur dinasihatkan untuk melabur dan berurusan dengan RMO yang berdaftar dengan SC kerana RMO berdaftar telah menjalani penelitian kawal selia yang ketat dan dikehendaki mematuhi garis panduan yang ketat supaya pelabur dilindungi di bawah undang-undang sekuriti Malaysia.

“Mereka yang melabur dengan entiti atau individu yang tidak berlesen atau tidak berdaftar terdedah kepada risiko seperti penipuan dan mungkin tidak dilindungi di bawah undang-undang sekuriti Malaysia,” katanya.

Ia menambah pelabur harus berhati-hati apabila memilih platform pelaburan dan sentiasa melakukan semakan sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan.

“Selain itu, pelabur harus berhati-hati dengan skim pelaburan yang menjanjikan pulangan tinggi dengan risiko yang kecil, kerana ia mungkin tidak wujud.

“Dengan mengambil langkah berjaga-jaga ini, pelabur boleh melindungi pelaburan mereka dan mengelak daripada menjadi mangsa skim penipuan,” kata SC.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This